Reseptit


Hampurilainen_cheddar

Hampurilaiset

(4 annosta)

Hampurilaiskastike:

1,5 dl majoneesia

2 rkl kurkkusalaattia

2 rkl sipulia hienoksi hakattuna

 

Hampurilaiseen:

1 iso punasipuli

2 isoa maustekurkkua

2 pihvitomaattia

400 g naudan jauhelihaa

voita paistamiseen, suolaa ja mustapippuria (myllystä)

1 pkt Jokipoika Cheddar sulatejuustoa

4 isoa hampurilaissämpylää

1 ruukku rapeaa jääsalaattia

 

Valmista hampurilaiskastike sekoittamalla ainekset yhteen. Viipaloi punasipuli, maustekurkut ja tomaatit. Muotoile jauhelihasta neljä pyöreää, ohutta pihviä. Paista pihvit grillissä pai paistinpannulla lähes kypsäksi. Höylää tai leikkaa Cheddar sulatejuustosta viipaleita kuuman pihvin päälle. Mausta suolalla ja pippurilla. Laita hampurilaissämpylät leivinpaperin päälle pellille ja kuumenna uunissa 175 asteessa n. 5 minuuttia. Kokoa hampurilaiset tarjolle; aloita kaatamalla pohjaosan päälle kastiketta, lisää jääsalaattia, asettele pihvi juustoineen päälle, lisää tomaatti- ja kurkkuviipaleet, sipulirenkaat sekä halutessasi vielä kastiketta. nosta lopuksi sämpylän kansi paikoilleen.


Somekuvat_1200x1200px_notext_5pieni

Pestolasagne

valmistusaika 1h (kokoaminen 15min, kypsennys 40min)

8 ruokailijalle:

2 rkl               kirkastettua voita

800 g             Naudan jauhelihaa

5 dl                tomaattimurskaa

2 pss             Jokilaakson Juusto Créme

2 dl                 maitoa tai lihalientä

100 g              pestokastiketta

16 kpl             lasagnelevyjä

4 kpl               tomaatteja

 

Ruskista jauheliha kirkastetussa voissa, lisää tomaattimurska ja anna hautua noin 10 min kunnes kastike on saostunut. Yhdistä Juusto Créme ja maito/lihaliemi sekä pestokastike, sekoita tasaiseksi. Kokoa lasagne vuokaan kerroksittain ja leikkaa tomaatit viipaleiksi viimeisen kerroksen päälle. Jätä päällimmäiseksi reilu annos juustokastiketta. Kypsennä uunissa 160 asteessa 30-40 minuuttia. Anna vetäytyä ennen tarjoilua.


Somekuvat_1200x1200px_notext_2pieni

Jokipojan lohikeitto

valmistusaika 20min

 

4 ruokailijalle

1 rkl Jokipoika Ghee kirkastettua voita

1 kpl sipuli

1 kpl valkosipulinkynsi

6kpl kiinteää perunaa

6 dl vettä

1 kpl kalaliemikuutio

250 g Jokipoika sulatejuustoa

300 g lohta, keittokuutioina

50 g kylmäsavulohta

tilliä ja kevätsipulia

 

Hienonna sipulit, kuoritut ja lohkotut perunat, kuullota hetki kirkastetussa voissa. Lisää vesi ja liemikuutio, kuumenna kiehuvaksi ja anna hautua 10-12 min kunnes perunat ovat kypsiä. Lisää kuuman keiton joukkoon paloiteltu sulatejuusto ja sekoita. Lisää lopuksi lohipalat, hautua noin 5 minuuttia kunnes kala on kypsää ja viimeitele hienonnetulla tillillä sekä kevätsipulilla.


Maustetut ritarit

Mausteiset & rapeat köyhät ritarit

valmistusaika 15min

(4 ruokailijalle)

½ tl jauhettua kanelia

2 kpl tähtianista, murskattuna

1 tl vaniljasokeria

8 viipaletta vaaleaa leipää / pullaviipaletta

2,5 dl Maitoa

1 kpl Kananmuna

50 g Jokipoika Ghee, kirkastettua voita

Murskaa tähtianis huhmareella ja lisää kanelin ja vaniljasokerin kanssa maidon joukkoon.

Riko kananmunan rakenne kulhossa ja lisää maitoseos. Kuumenna paistinpannu ja lisää kirkastettua voita.

Kasta leipäviipaleet munamaidossa ja paista molemmin puolin rapean kullankeltaisiksi.

Tarjoa hillon ja kermavaahdon kanssa.

 


Somekuvat_1200x1200px_notext_7

Paistettua lohta ja rapeaa jyvämixiä

(4 ruokailijalle)

600 g  lohifile, ruodoton, nahaton

suolaa ja mustapippuria

1 dl Jyvämix (kurpitsansiemeniä, seesamin- ja auringonkukansiemenet)

50 g Jokipoika Ghee, kirkastettua voita

1 rkl sitruunanmehua

Leikkaa lohi annospaloiksi ja mausta suolalla sekä mustapippurilla. Hienonna siemenet karkeaksi rouheeksi ja kasta kalapalat rouheessa, taputtele ylimääräiset pois. Kuumenna paistinpannu ja lisää kirkastettu voi, anna sulaa ja kuumentua. Paista kunnes kalan pinta on ruskistunut ja siemenet ovat kauniisti paahtuneita. Kirkastetun voin avulla kala on helppo kypsentää paistinpannulla loppuun saakka. Lisää lopuksi paistinpannulle tilkka sitruunamehua, lusikoi voi-sitruunamehua kalojen pinnalle ja nosta kalat tarjolle.

Lisäkkeeksi sopii erinomaisesti Jokipoika kirkastetulla voilla maustettu perunasose tai paistinperunat ja raikas salaatti. Jyvämixin kanssa paistettu lohi sopii myös salaatin pääraaka-aineeksi.

(Resepti: Sami Rekola)


Hollandaisekastike

Hollandaisekastike

4 annosta
150 g Jokipoika Gheetä
2 munankeltuaista
1 tl sitruunamehua
2 rkl vettä
suolaa
ripaus valkopippurijauhetta

Sulate ghee kasarissa. Erottele keltuaiset teräskulhoon ja lisää vesi. Sekoita rakenne rikki. Nosta kulho kattilan päälle vesihauteeseen. Vatkaa, kunnes vaahto on vaaleaa ja kuohkeaa. Nosta kulho pois vesihauteesta, lisää ghee vähitellen vaahtoon, koko ajan vatkaten. Mausta kastike sitruunalla, suolalla ja valkopippurilla. Tarjoa kalan tai parsan lisäkkeenä.


American pancakes

Amerikkalaiset pannukakut

noin 30 kpl

3 munaa
2-3 rkl fariinisokeria tai juoksevaa hunajaa
5 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
½ tl suolaa
2½ dl maitoa
2 dl kermaviiliä
½ dl Jokipoika Gheetä

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään. Lisää vaahtoon kuivat aineet ja nesteet, siten että saat paksun taikinan. Anna taikinan hetken turvota. Paista pienikoloisella lettupannulla paksuja lettuja. Käytä paistamiseen Gheetä.
Tarjoile esimerkiksi mustikka-vaniljahillon ja vaahterasiirapin kanssa.


Jokipojan lihamureke

Jokipojan lihamureke

600 g naudan jauhelihaa
1½ dl korppujauhoja
2 dl vettä (tai lihalientä)
1 sipuli hienonnettuna (+voita kuullottamiseen)
2 munaa
suolaa
1 tl pippurisekoitusta
1 tl paprikajauhetta
1 pkt Jokipoika-sulatejuustoa

Kuullota sipuli pienessä rasvamäärässä läpinäkyväksi. Mittaa kulhoon neste ja korppujauhot, anna turvota hetki. Lisää sipulit, kananmunat, jauheliha ja mausteet. Sekoita taikina tasaiseksi. Muotoile 1/3 taikinasta soikea levy uunivuokaan. Nosta Jokipoika-sulatejuustopala levyn päälle. Muotoile lopusta taikinasta kansi ja taputtele mureke tiiviisti umpeen. Paista uunin keskitasossa 200 asteessa n. 40 minuuttia tai kunnes mureke on kypsä.


mustatorvisieni-parsakaali-juustopasta

Silva mustatorvisieni-parsakaali juustopasta

Annoksia/Serving Size: 4

Valmistusaineet/Ingredients:

1 rkl öljyä
1 porkkana paloina
1 parsakaali nuppuina
1 sipuli hienonnettuna
1-2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
suolaa
vastajauhettua mustapippuria
2 dl tomaatimurskaa
150g Silva mustatorvisieni juustolevitettä
1 dl hienonnettua persiljaa
1l keitettyä pastaa

Kuullota kasvikset ja sipulit öljyssä.
Mausta ja lisää tomaattimurska ja Silva.
Hauduta miedolla lämmöllä kunnes kasvikset ovat kovan kypsiä.
Lisää persilja ja sekoita joukkoon pasta.
resepti: Maija Silvennoinen


silva-savuporo

Silva Savuporo-juustolevitteellä täytetyt uuniperunat

Annoksia/Serving Size:4

Valmistusaineet/Ingredients:

4 uuniperunaa
täyte;
1 rkl öljyä
3 rkl sipulia hienonnettuna
1 tl timjamia
100 g Silva Savuporo- juustolevitettä
3 rkl persiljaa hienonnettuna
suolaa
vastajauhettua mustapippuria
1 dl juustoraastetta

Kypsennä perunat uunissa foliossa.
Perunoiden koosta riippuen 40-60 minuuttia 200 asteessa.
Kokeile kypsyyttä tikulla. Koverra kypsien perunoiden sisus ja hienonna haarukalla.
Jätä hieman perunaa kuoren reunoilla, että se pysyy kasassa.
Valmista täyte; kuullota sipuli ja timjami öljyssä.
Lisää hienonnettu peruna ja sekoita joukkoon silva sekä mausteet.
Täytä perunat täytteellä ja ripottele juustoraastetta päälle.
Kuorruta peunat 225 asteisessa uunissa kauniin ruskeiksi ja tarjoa vaikka iltapalana vihreän salaatin kera.
Resepti: Maija Silvennoinen


hummus-wrap

ILO Hummus wrap

Annoksia/Serving Size:2

Valmistusaineet/Ingredients:

150 g ILO Hummus Jalapeno-kasvistahnaa
1 rieska tai vehnätortilla
100 g Jokilaakson Juuston emmentalraastetta
2 isoa salaatinlehteä

Levitä ILO Jalapeno Hummusta rieskalle haluamasi paksuksi kerrokseksi.
Laita salaatinlehdet ja juusto tasaisesti rieskan päälle.
Kääri rullaksi ja leikkaa n. 3-4 sentin pituisiksi annospaloiksi.


hummus-voileipä

ILO Hummus voileipä

Annoksia/Serving Size:2

Valmistusaineet/Ingredients:

150 g Silva Hummus
2 palaa ruisleipää
50 g Kylmäsavulohta tai graavilohta
2 salaatin lehteä
Herneen versoja
Tilliä koristeeksi

Levitä Silva Hummusta leivälle sopivaksi kerrokseksi.
Asettele leivän päälle salaatti, lohi ja herneen versot.
Koristele ripauksella tilliä.


valkosipulidippi

ILO Hummus valkosipulidippi

Annoksia/Serving size:4

Valmistusaineet/Ingredients:

150g ILO Hummus valkosipuli
6 porkkanaa
1/2 kurkkua
1 paprika

Pese ja suikaloi porkkana, kurkku ja paprika.
Koristele ILO Hummus persiljalla.
Tarjoilu on valmis dippaukseen!


ILO-hummuskeitto

ILO Hummuskeitto

Annoksia /Serving Size

Valmistusaineet/Ingredients:

150 g Silva Hummus Original
150 g Silva Hummus Jalopeno
½ punaista paprikaa
½ vihreää paprikaa
nokare voita tai rypsiöljyä
noin 1 dl ruokakermaa

Pese paprikat ja poista siemenet.
Pilko paprikat pieniksi kuutioiksi.
Lämmitä öljy tai voinonokare kattilassa ja kuullota paprikat.
Lisää Silva Hummus ja sekoita.
Kuumenna seosta ja lisää ruokakermaa sen verran, että keitosta tulee juokseva.


hummus-uuniperunat

ILO Hummuksella täytetyt uuniperunat

Annoksia / Serving Size:2

Valmistusaineet/Ingredients:

2 isoa uuniperunaa, esim, Rosamunda-lajiketta
Täyte:
100 g Silva Hummus Original-kasvistahnaa
punaista paprikaa
ruohosipulia

Pese perunat ja pistele niihin haarukalla reijät.
Kuumenna uuni 200 asteeseen.
Kypsennä perunat uunissa noin 45 minuutin ajan, kunnes ne tuntuvat pehmeiltä.
Avaa kuumiin perunoihin veitsellä vako, jonka täytät Silva Hummus –tahnalla.
Hakkaa punaista paprikaa pieneksi silpuksi ja levitä se hummuksen päälle.
Leikkaa vielä ruohosipulia koristeeksi.


guacamolepasta

ILO Guocamolepasta

Annoksia / Serving Size:4

Valmistusaineet/Ingredients:

50 g parsakaalia
½ chilipalko
2 prk (200 g) ILO Guacamolea
2 rkl oliiviöljyä
1 limen mehu
500 g tuorepastaa
4 tl suolaa
2 l vettä
50-100 g Parmesanjuustolastua
mustapippurirouhetta
basilikaa

Pilko parsakaali ja chili pieniksi kuutioiksi.
Purista limen mehu kulhoon ja lisää chili, parsakaali, oliiviöljy ja guacamole. Sekoita.
Keitä pastaa paketin ohjeen mukaan, mutta runsaasti suolatussa vedessä.
Valuta pasta, mutta säästä n. 1dl keitinvettä ja lisää se kastikkeen joukkoon.
Lisää kastikkeeseen vielä pasta ja sekoita varovasti.
Annostele kulhoihin ja ripottele päälle pippurirouhetta ja juustolastuja.
Koristele basilikan lehdillä ja tarjoile heti.


savumuikku-juustoperunat

Silva Savumuikun makuiset juustoperunat

Annoksia / Serving Size:4

Valmistusaineet/Ingredients:

500 g peruna-sipulisuikaleita
½ purjo
½ ruukku ruohosipulia
2 dl laktoositonta ruokakermaa
300 g Silva savumuikku-juustolevitettä
50-75 g Jokilaakson juusto Emmental-raastetta
suolaa, mustapippuria

Pilko purjo sekä ruohosipuli ja laita peruna-sipulisuikaleiden kanssa uunivuokaan.
Kuumenna ruokakerma ja juustolevite kattilassa miedolla lämmöllä siten, että saat tasaisen seoksen.
Lisää seokseen suolaa ja pippuria oman maun mukaan ja kaada perunasuikaleiden päälle vuokaan.
Ripottele pinnalle juustoraastetta. Paista 180 asteessa n. 1 h.
Anna hetken vetäytyä ja tarjoile.


hummus-vohvelit

Hummus-vohvelit

Annoksia / Serving Size:4

Valmistusaineet/Ingredients:

3 munaa
½ l maitoa
1 prk hummusta, esim. jalapeno
n. 3½ dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
50 – 100 g voita

Lisäksi:
smetanaa
yrttimaustesekoitusta
herneenversoja

Sekoita smetanan sekaan haluamasi määrä yrttimaustesekoitusta ja nosta jääkaappiin tekeytymään. Vatkaa munien rakenne rikki ja lisää maito sekä hummus. Sekoita tasaiseksi. Lisää kuivat aineet ja viimeisenä sulatettu voi. Tarkista maku. Anna taikinan turvota n. ½ h. Sekoita taikina kertaalleen ennen paistoa ja lisää tarvittaessa nestettä tai jauhoja, jotta saat sopivan sakeaa taikinaa. Taikinan tulisi levitä nätisti vohveliraudalle. Paista vohvelit vohveliraudalla kauniin ruskeiksi ja nosta jäähtymään ritilälle. Tarjoa smetanan ja herneenversojen kanssa.


jokipojan-sienipasta

Jokipojan sienipasta

Annoksia / Serving Size: 4

Valmistusaineet/Ingredients

400 g Gnocchi kuviopastaa
300 g sieniä
1 iso sipuli
1 rkl voita
1 pkt Jokipoika sulatejuustoa
2 dl ruokakermaa
tuoretta timjamia tai muuta haluamaasi yrttiä

Valuta sienet ja pilko sipuli kuutioiksi. Paista sieniä pannulla, kunnes neste on haihtunut ja lisää voi sekä sipulikuutiot. Kun sipuli alkaa olla läpikuultavaa ja lisää Jokipoika paloina sekä kerma. Kuumenna välillä sekoitellen, kunnes juusto on sulanut, lisää viimeiseksi timjami. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Annostele valutettu pasta lautasille ja kaada kastike päälle. Koristele annos yrteillä.


pannupitsaa

Pannupitsa

Valmistusaineet/Ingredients:

2 dl vettä
½ pss kuivahiivaa
1 tl sokeria
1 tl suolaa
1/2 dl öljyä
n. 4 dl vehnäjauhoja
½ prk ILO aurinkokuivattu tomaatti-hummusta
½ pkt pepperoniviipaleita
maun mukaan vihreää chilipaprikaa viipaleina
100 g kirsikkatomaatteja viipaleina
½ -1 pkt Jokipoika sulatejuustoa viipaleina
200 g Jokilaakson emmentalraastetta

Lämmitä vesi 42 asteeseen, lisää sokeri ja suola sekä pieneen jauhomäärään sekoitettu hiiva. Sekoita tasaiseksi ja jätä 10 minuutiksi kuplimaan. Lisää loput jauhot ja öljy, vaivaa tasaiseksi. Anna kohota kaksinkertaiseksi.
Taputtele taikina vuokaan, levitä päälle täytteet luetellussa järjestyksessä. Paista 250 asteessa 10-15 minuuttia.


voileipäkakku

Voileipäkakku hummustäytteillä

Annoksia/Serving Size: 6-8

Valmistusaineet/Ingredients:

12 viipaletta gluteenitonta leipää (n. 300g)
1 prk ILO original hummusta
1 prk ILO aurinkokuivattu tomaatti hummusta
1 porkkana raastettuna
½ prk ananasmurskaa

kostutukseen:
ananaspurkin liemi + 1 dl vettä

Kuorrutus ja koristelu:
2 prk ILO original hummusta
minitomaatteja
maissilastuja
herneenversoja tai muita yrttejä
paprikaa

Sekoita porkkanaraaste, valutettu ananasmurska ja porkkanahummus keskenään. Leikkaa leivistä ohuelti reunat pois tarvittaessa. Tee kolmesta viipaleesta kakun ensimmäinen kerros. Kostuta kevyesti. Levitä porkkanatäyte ensimmäiseen väliin. Tee leipäviipaleista seuraava kerros, kostuta ja levitä reilu kerros aurinkokuivattu tomaattihummusta. Jatka näin, viimeisen väliin tulee porkkanatäyte. Peitä kakku hyvin ja nosta jääkaappiin. Anna tekeytyä mielellään väh. 2 tuntia tai seuraavaan päivään. Kuorruta kakku Hummus originalilla ja koristele maissilastuilla, tomaateilla, paprikalla ja yrteillä.

Vinkki: Jos gluteenittomuus ei ole tarpeen, kannattaa leipänä käyttää erilaisia täysjyväleipiä, ne antavat kakkuun makua ja tekstuuria.

Gluteeniton, maidoton, sopii kasvisruokavalioon