Reseptit


Quesadillas

(4 hengelle)

8 pehmeää vehnätortillaa
200 g Silva kevätsipuli sulatejuustoa
40 g pinaattia pilkottuna
250 g kypsiä kanafileeviipaleita
1 hienonnettu paprika, tuoretta korianteria
150 g juustoraastetta

Levitä neljälle tortillalle sulatejuustoa, laita päälle pinaattia,
kanaa, paprikaa ja korianteria. Ripottele päälle juustoraaste.
Nosta loput tortillat päälle kansiksi. Paina tiiviisti
yhteen.

Paista quesadillat yksi kerrallaan pannussa keskilämmöllä,
molemmilta puolilta, kunnes pinta saa kauniin värin ja
juusto sulaa. Leikkaa quesadillat vastapaistettuina sektoreiksi.
Tarjoa heti.


Hampurilaiset

(4 annosta)

Hampurilaiskastike:

1,5 dl majoneesia

2 rkl kurkkusalaattia

2 rkl sipulia hienoksi hakattuna

 

Hampurilaiseen:

1 iso punasipuli

2 isoa maustekurkkua

2 pihvitomaattia

400 g naudan jauhelihaa

voita paistamiseen, suolaa ja mustapippuria (myllystä)

1 pkt Jokipoika Cheddar sulatejuustoa

4 isoa hampurilaissämpylää

1 ruukku rapeaa jääsalaattia

 

Valmista hampurilaiskastike sekoittamalla ainekset yhteen. Viipaloi punasipuli, maustekurkut ja tomaatit. Muotoile jauhelihasta neljä pyöreää, ohutta pihviä. Paista pihvit grillissä pai paistinpannulla lähes kypsäksi. Höylää tai leikkaa Cheddar sulatejuustosta viipaleita kuuman pihvin päälle. Mausta suolalla ja pippurilla. Laita hampurilaissämpylät leivinpaperin päälle pellille ja kuumenna uunissa 175 asteessa n. 5 minuuttia. Kokoa hampurilaiset tarjolle; aloita kaatamalla pohjaosan päälle kastiketta, lisää jääsalaattia, asettele pihvi juustoineen päälle, lisää tomaatti- ja kurkkuviipaleet, sipulirenkaat sekä halutessasi vielä kastiketta. nosta lopuksi sämpylän kansi paikoilleen.


Pestolasagne

valmistusaika 1h (kokoaminen 15min, kypsennys 40min)

8 ruokailijalle:

2 rkl               kirkastettua voita

800 g             Naudan jauhelihaa

5 dl                tomaattimurskaa

2 pss             Jokilaakson Juusto Créme

2 dl                 maitoa tai lihalientä

100 g              pestokastiketta

16 kpl             lasagnelevyjä

4 kpl               tomaatteja

 

Ruskista jauheliha kirkastetussa voissa, lisää tomaattimurska ja anna hautua noin 10 min kunnes kastike on saostunut. Yhdistä Juusto Créme ja maito/lihaliemi sekä pestokastike, sekoita tasaiseksi. Kokoa lasagne vuokaan kerroksittain ja leikkaa tomaatit viipaleiksi viimeisen kerroksen päälle. Jätä päällimmäiseksi reilu annos juustokastiketta. Kypsennä uunissa 160 asteessa 30-40 minuuttia. Anna vetäytyä ennen tarjoilua.


Jokipojan lohikeitto

valmistusaika 20min

 

4 ruokailijalle

1 rkl Jokipoika Ghee kirkastettua voita

1 kpl sipuli

1 kpl valkosipulinkynsi

6kpl kiinteää perunaa

6 dl vettä

1 kpl kalaliemikuutio

250 g Jokipoika sulatejuustoa

300 g lohta, keittokuutioina

50 g kylmäsavulohta

tilliä ja kevätsipulia

 

Hienonna sipulit, kuoritut ja lohkotut perunat, kuullota hetki kirkastetussa voissa. Lisää vesi ja liemikuutio, kuumenna kiehuvaksi ja anna hautua 10-12 min kunnes perunat ovat kypsiä. Lisää kuuman keiton joukkoon paloiteltu sulatejuusto ja sekoita. Lisää lopuksi lohipalat, hautua noin 5 minuuttia kunnes kala on kypsää ja viimeitele hienonnetulla tillillä sekä kevätsipulilla.


Mausteiset & rapeat köyhät ritarit

valmistusaika 15min

(4 ruokailijalle)

½ tl jauhettua kanelia

2 kpl tähtianista, murskattuna

1 tl vaniljasokeria

8 viipaletta vaaleaa leipää / pullaviipaletta

2,5 dl Maitoa

1 kpl Kananmuna

50 g Jokipoika Ghee, kirkastettua voita

Murskaa tähtianis huhmareella ja lisää kanelin ja vaniljasokerin kanssa maidon joukkoon.

Riko kananmunan rakenne kulhossa ja lisää maitoseos. Kuumenna paistinpannu ja lisää kirkastettua voita.

Kasta leipäviipaleet munamaidossa ja paista molemmin puolin rapean kullankeltaisiksi.

Tarjoa hillon ja kermavaahdon kanssa.

 


Paistettua lohta ja rapeaa jyvämixiä

(4 ruokailijalle)

600 g  lohifile, ruodoton, nahaton

suolaa ja mustapippuria

1 dl Jyvämix (kurpitsansiemeniä, seesamin- ja auringonkukansiemenet)

50 g Jokipoika Ghee, kirkastettua voita

1 rkl sitruunanmehua

Leikkaa lohi annospaloiksi ja mausta suolalla sekä mustapippurilla. Hienonna siemenet karkeaksi rouheeksi ja kasta kalapalat rouheessa, taputtele ylimääräiset pois. Kuumenna paistinpannu ja lisää kirkastettu voi, anna sulaa ja kuumentua. Paista kunnes kalan pinta on ruskistunut ja siemenet ovat kauniisti paahtuneita. Kirkastetun voin avulla kala on helppo kypsentää paistinpannulla loppuun saakka. Lisää lopuksi paistinpannulle tilkka sitruunamehua, lusikoi voi-sitruunamehua kalojen pinnalle ja nosta kalat tarjolle.

Lisäkkeeksi sopii erinomaisesti Jokipoika kirkastetulla voilla maustettu perunasose tai paistinperunat ja raikas salaatti. Jyvämixin kanssa paistettu lohi sopii myös salaatin pääraaka-aineeksi.

(Resepti: Sami Rekola)


Hollandaisekastike

4 annosta
150 g Jokipoika Gheetä
2 munankeltuaista
1 tl sitruunamehua
2 rkl vettä
suolaa
ripaus valkopippurijauhetta

Sulate ghee kasarissa. Erottele keltuaiset teräskulhoon ja lisää vesi. Sekoita rakenne rikki. Nosta kulho kattilan päälle vesihauteeseen. Vatkaa, kunnes vaahto on vaaleaa ja kuohkeaa. Nosta kulho pois vesihauteesta, lisää ghee vähitellen vaahtoon, koko ajan vatkaten. Mausta kastike sitruunalla, suolalla ja valkopippurilla. Tarjoa kalan tai parsan lisäkkeenä.


Amerikkalaiset pannukakut

noin 30 kpl

3 munaa
2-3 rkl fariinisokeria tai juoksevaa hunajaa
5 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
½ tl suolaa
2½ dl maitoa
2 dl kermaviiliä
½ dl Jokipoika Gheetä

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään. Lisää vaahtoon kuivat aineet ja nesteet, siten että saat paksun taikinan. Anna taikinan hetken turvota. Paista pienikoloisella lettupannulla paksuja lettuja. Käytä paistamiseen Gheetä.
Tarjoile esimerkiksi mustikka-vaniljahillon ja vaahterasiirapin kanssa.


Jokipojan lihamureke

600 g naudan jauhelihaa
1½ dl korppujauhoja
2 dl vettä (tai lihalientä)
1 sipuli hienonnettuna (+voita kuullottamiseen)
2 munaa
suolaa
1 tl pippurisekoitusta
1 tl paprikajauhetta
1 pkt Jokipoika-sulatejuustoa

Kuullota sipuli pienessä rasvamäärässä läpinäkyväksi. Mittaa kulhoon neste ja korppujauhot, anna turvota hetki. Lisää sipulit, kananmunat, jauheliha ja mausteet. Sekoita taikina tasaiseksi. Muotoile 1/3 taikinasta soikea levy uunivuokaan. Nosta Jokipoika-sulatejuustopala levyn päälle. Muotoile lopusta taikinasta kansi ja taputtele mureke tiiviisti umpeen. Paista uunin keskitasossa 200 asteessa n. 40 minuuttia tai kunnes mureke on kypsä.


Silva mustatorvisieni-parsakaali juustopasta

Annoksia/Serving Size: 4

Valmistusaineet/Ingredients:

1 rkl öljyä
1 porkkana paloina
1 parsakaali nuppuina
1 sipuli hienonnettuna
1-2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
suolaa
vastajauhettua mustapippuria
2 dl tomaatimurskaa
150g Silva mustatorvisieni juustolevitettä
1 dl hienonnettua persiljaa
1l keitettyä pastaa

Kuullota kasvikset ja sipulit öljyssä.
Mausta ja lisää tomaattimurska ja Silva.
Hauduta miedolla lämmöllä kunnes kasvikset ovat kovan kypsiä.
Lisää persilja ja sekoita joukkoon pasta.
resepti: Maija Silvennoinen


Silva Savuporo-juustolevitteellä täytetyt uuniperunat

Annoksia/Serving Size:4

Valmistusaineet/Ingredients:

4 uuniperunaa
täyte;
1 rkl öljyä
3 rkl sipulia hienonnettuna
1 tl timjamia
100 g Silva Savuporo- juustolevitettä
3 rkl persiljaa hienonnettuna
suolaa
vastajauhettua mustapippuria
1 dl juustoraastetta

Kypsennä perunat uunissa foliossa.
Perunoiden koosta riippuen 40-60 minuuttia 200 asteessa.
Kokeile kypsyyttä tikulla. Koverra kypsien perunoiden sisus ja hienonna haarukalla.
Jätä hieman perunaa kuoren reunoilla, että se pysyy kasassa.
Valmista täyte; kuullota sipuli ja timjami öljyssä.
Lisää hienonnettu peruna ja sekoita joukkoon silva sekä mausteet.
Täytä perunat täytteellä ja ripottele juustoraastetta päälle.
Kuorruta peunat 225 asteisessa uunissa kauniin ruskeiksi ja tarjoa vaikka iltapalana vihreän salaatin kera.
Resepti: Maija Silvennoinen


Silva Savumuikun makuiset juustoperunat

Annoksia / Serving Size:4

Valmistusaineet/Ingredients:

500 g peruna-sipulisuikaleita
½ purjo
½ ruukku ruohosipulia
2 dl laktoositonta ruokakermaa
300 g Silva savumuikku-juustolevitettä
50-75 g Jokilaakson juusto Emmental-raastetta
suolaa, mustapippuria

Pilko purjo sekä ruohosipuli ja laita peruna-sipulisuikaleiden kanssa uunivuokaan.
Kuumenna ruokakerma ja juustolevite kattilassa miedolla lämmöllä siten, että saat tasaisen seoksen.
Lisää seokseen suolaa ja pippuria oman maun mukaan ja kaada perunasuikaleiden päälle vuokaan.
Ripottele pinnalle juustoraastetta. Paista 180 asteessa n. 1 h.
Anna hetken vetäytyä ja tarjoile.


Jokipojan sienipasta

Annoksia / Serving Size: 4

Valmistusaineet/Ingredients

400 g Gnocchi kuviopastaa
300 g sieniä
1 iso sipuli
1 rkl voita
1 pkt Jokipoika sulatejuustoa
2 dl ruokakermaa
tuoretta timjamia tai muuta haluamaasi yrttiä

Valuta sienet ja pilko sipuli kuutioiksi. Paista sieniä pannulla, kunnes neste on haihtunut ja lisää voi sekä sipulikuutiot. Kun sipuli alkaa olla läpikuultavaa ja lisää Jokipoika paloina sekä kerma. Kuumenna välillä sekoitellen, kunnes juusto on sulanut, lisää viimeiseksi timjami. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Annostele valutettu pasta lautasille ja kaada kastike päälle. Koristele annos yrteillä.


Pannupitsa

Valmistusaineet/Ingredients:

2 dl vettä
½ pss kuivahiivaa
1 tl sokeria
1 tl suolaa
1/2 dl öljyä
n. 4 dl vehnäjauhoja
½ prk ILO aurinkokuivattu tomaatti-hummusta
½ pkt pepperoniviipaleita
maun mukaan vihreää chilipaprikaa viipaleina
100 g kirsikkatomaatteja viipaleina
½ -1 pkt Jokipoika sulatejuustoa viipaleina
200 g Jokilaakson emmentalraastetta

Lämmitä vesi 42 asteeseen, lisää sokeri ja suola sekä pieneen jauhomäärään sekoitettu hiiva. Sekoita tasaiseksi ja jätä 10 minuutiksi kuplimaan. Lisää loput jauhot ja öljy, vaivaa tasaiseksi. Anna kohota kaksinkertaiseksi.
Taputtele taikina vuokaan, levitä päälle täytteet luetellussa järjestyksessä. Paista 250 asteessa 10-15 minuuttia.


Jokilaakson Juusto Oy

Jokilaakson Juusto Oy